in

Belastingdienst maakt het wel leuker voor ondernemers

Naast de vier btw-maanden is maart traditioneel de maand dat ook veel ondernemers regelmatig aan onze vrienden van de Belastingdienst denken. En hoewel de Belastingdienst al jaren beweert dat ze het alleen maar makkelijker kunnen maken, zijn ze hun kennis de laatste jaren via de moderne media ook leuker gaan delen. Tijd voor een lijstje met de online activiteiten die ze de afgelopen jaren hebben ontwikkeld voor (startende) ondernemers.

 

De Belastingdienst heeft de afgelopen jaren activiteiten ontwikkeld op diverse plaatsen op internet, waaronder meerdere twitteraccounts en YouTube-filmpjes. Daarbij richten ze zich om onduidelijke redenen vooral op startende ondernemers. Maar ook voor gevestigde ondernemers zijn meerdere van die dingen leuk en handig.

Op Twitter

Na een proef met een twitteradres voor vragen rondom de aangifte inkomstenbelasting voor particulieren in eerdere jaren, beantwoord de Belastingdienst via @bdaangifte in het eerste kwartaal inmiddels ook vragen waarop korte antwoorden mogelijk zijn over de aangifte van ondernemers.

Daarnaast heeft de Belastingdienst tegenwoordig een speciaal twitteraccount voor startende ondernemers. Via @bdstarters kun je vragen stellen en plaatsen ze regelmatig berichten over zaken rondom belastingen en de Belastingdienst zelf. Ook na 20+ jaar ondernemerschap vind ik dat een interessant twitteraccount om te volgen.

Op Belastingdienst.nl

Bovenstaande tweet vertelde dat je als ondernemer voor de aangifte 2012 het Handboek Ondernemen 2012 nog kunt gebruiken en dat in april het nieuwe Handboek Ondernemen voor 2013 verschijnt.

Sinds meer dan tien jaar maakt de Belastingdienst jaarlijks dit informatieve ‘boek’ dat in begrijpelijk taal de meeste onderwerpen behandelt waar je als zelfstandig ondernemer mee te maken kunt krijgen. De eerste jaren deden ze dat in gedrukte vorm en tegenwoordig alleen nog online. Het huidige boek kun je downloaden.

Daarnaast hebben ze op Belastingdienst.nl een speciale pagina voor internetondernemers en een pagina waarop ze vertellen wat ze allemaal doen voor startende ondernemers.

In communities

Wat ze op de starterspagina communiceren is dat ze (tot 1 mei 2013, maar gezien het feit dat Twitter ook een proef was die definitief is geworden, zal dit ook wel blijven) actief zijn binnen drie communities waar ondernemers vragen kunnen stellen. Die communities zijn Goeievraag, Hallo en Higherlevel.

Van deze drie online communities is de laatste (de oudste, grootste en meest actieve) overigens veruit de beste bron voor fiscale informatie voor ondernemers. Daar zijn naast de Belastingdienst, UWV en Antwoord voor bedrijven ook veel deskundige ondernemers actief die hun kennis daar (gratis) delen.

Op YouTube

Halverwege 2012 is de Belastingdienst begonnen met elke maand een of meer leuke en informatieve filmpjes maken. Filmpjes waarvan zij denken dat ze daar startende ondernemers mee helpen. Een deel daarvan kan interessant zijn voor alle ondernemers.

Op de hoogte gehouden worden over nieuwe filmpjes kan door je te abonneren op het eigen YouTube-kanaal van de Belastingdienst.

Hieronder de filmpjes die daar inmiddels geplaatst zijn.

Filmpjes voor startende ondernemers

Voor startende ondernemers die nog geen omzet hebben wordt in een filmpje uitgelegd hoe ze al wel btw-aangifte moeten doen.

Ook is er een filmpje voor startende ondernemers wat uitlegt hoe ze de eerste keer btw-aangifte moeten doen.

Ze vertellen je uiteraard graag over wat de startersaftrek voor de inkomstenbelasting inhoudt.

En uiteraard is er ook een filmpje over je belangrijkste ondernemerstaak voor de fiscus: een administratie opzetten zodat je correcte aangiftes kunt doen.

Filmpjes voor alle ondernemers

Er is een filmpje dat ondernemers die (wellicht) toeslagen krijgen daarover informeert.

Ondernemers die overwegen een auto van de zaak aan te schaffen kunnen een filmpje bekijken over de fiscale gevolgen daarvan.

Ook de fiscale gevolgen van diverse opties bij bedrijfsruimte leggen ze uit in een filmpje.

Er is een filmpje voor ondernemers die vergeten zijn een bedrag mee te nemen in hun btw-aangifte.

Tot slot is er een filmpje dat uitlegt hoe je kunt voorkomen dat je te laat bent met je btw-aangifte doen door het smsalert van de Belastingdienst in te stellen.

In het echte leven

Veel ondernemers kennen de Belastingtelefoon (0800-0543) al jaren en er wordt veel gemopperd over de kwaliteit van de antwoorden die ze daar geven. Daarom tot slot nog even dit:

Heel veel ondernemers weten niet dat je ook op de bonnefooi langs kunt gaan bij de kantoren van de Belastingdienst. Ze promoten het zelf niet, maar als je aan de balie meldt dat je graag een vraag wilt stellen, ontvang je het bekende nummertje en word je als je aan de beurt bent keurig geholpen.

Twijfel je of je boekhouder of accountant is wel goed heeft gedaan? Of heb je een vraag over een specifiek onderwerp of ben je niet tevreden met een antwoord dat je online/telefonisch hebt ontvangen?  Dan krijg je als je die persoonlijk stelt en prints/papieren meeneemt van waar het over gaat, vaak prima uitleg en adviezen over hoe je iets moet doen voor de fiscus. Mijn ervaring met bezoeken brengen aan het belastingkantoor in Tilburg is dat daar aan de fysieke helpdesk aardige en deskundige mensen werken die je graag helpen.

Makkelijk zijn de ondernemersverplichtingen jegens de fiscus voor veel ondernemers nog steeds niet, maar ze doen in ieder geval hun best veel dingen steeds leuker te maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Kleine bedrijven krijgen een kans

WeekendFact: Ondernemers hebben meer seks