in

#Plan2018: de vijf onderdelen waarop ik duurzamer wil gaan ondernemen

Drie dagen geleden stond hier de aankondiging dat ik eindelijk weer ga bloggen. Er kwamen veel leuke en lieve reacties, waardoor mijn blogzin nog groter is geworden. Daarom heb ik gisterenavond maar meteen een start gemaakt met de aangekondigde serie over mijn #Plan2018 om duurzamer te gaan ondernemen.

Daarbij vooraf nog een ding: ik deel mijn keuzes omdat ik wil laten zien wat je kunt doen als je duurzamer wilt ondernemen. Niet omdat ik vind dat iedereen dat moet doen en dezelfde keuzes moet maken. Ondernemers moeten volgens mij maar één ding en dat is voldoen aan de eisen van de Belastingdienst. Verder is het mooie van ondernemen juist de vrijheid zelf al je keuzes te maken. Op naar de mijne.

De vijf onderdelen van duurzaam ondernemen

In onze lesmethode Ondernemen krijgt duurzaam ondernemen uiteraard aandacht. Gebracht in combinatie met andere MVO-P’s van Profit en People. Als je het leuk vindt onze 2 pagina’s over de P van Planet in het lesboek te lezen, ik heb een pdfje voor je gemaakt. Want juist het uitzoeken en compact opschrijven voor jongeren hoe je duurzaam kunt ondernemen, was mijn eigen trigger het te gaan proberen.

Voor mijn eigen plan zijn uit de 2 pagina’s vooral het lijstje met de keuzes die duurzame ondernemers maken op een of meer van de volgende vijf gebieden relevant. Die gebieden zijn:

  1. Energie
  2. Afval
  3. Inkoop
  4. Verkoop
  5. Product of dienst

Mijn overgang bestaat uit meer dan 5 stappen, want elk gebied heeft meerdere onderdelen. Daarom vind je bij alle blogs tussen haakjes het gebied achter de duurzame keuze.

Stap 1: een zo groen mogelijke energieleverancier (energie)

De elektrische auto waar we binnenkort mee gaan rijden was eigenlijk stap 1. Maar met een levertijd van 8 maanden komt die keuze aan bod zodra het wachten er eindelijk op zit. Daarom vandaag aandacht voor de eerste keuze die meteen na het maken een verschil ging maken.

Nadat mijn huurder vertrok moest ik uiteraard zelf weer een energieleverancier kiezen. De eerste beslissing was om (weer) te kiezen voor een van de drie duurzaamste energieleveranciers volgens WISE (de World Information Service on Energy), Greenpeace, Natuur&Milieu en de Consumentenbond. Dat zijn Pure Energie, om nieuwe energie en Qurrent.

Toen ik – als de bekende slapende klant – een paar jaar geleden zag dat onze energieleverancier Essent bij de meest vervuilende hoorde, heb ik me erin verdiept en privé een overstap naar Qurrent gemaakt. Die bleken toen niet alleen een van de groenste te zijn, maar ook een stuk goedkoper dan Essent.

Die privé-overstap ging soepel en Qurrent bevalt prima. Daarom heb ik terwijl ik druk was met verbouwen en verhuizen zakelijk in eerste instantie ook voor hen gekozen. Maar het zou zomaar kunnen dat ik ga overstappen naar Pure energie. Ik heb namelijk meer bewondering voor ondernemers als Alfons Wispels, dan voor de eigenaar van Qurrent (de Postcodeloterij waar ik al jaren niet meer aan meedoe). Uitzoeken wat mijn portemonnee daarvan vindt moet nog even wachten. Voorlopig gaat mijn tijd naar een aantal andere stappen.

Toevoeging 15-2-2018: Toevallig heeft Arjen Lubach vorige week haarfijn uitgelegd waarom de meeste mensen die denken groene stroom te hebben, dat helemaal niet hebben. Uiteraard is het fragment naast informatief ook uitermate amusant.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga weer bloggen, en nu echt

Oplossing Wet DBA volgens 9 organisaties is niet fraudebestendig