in

Fact: ‘Overlevingskansen’ starters verschillen stevig per sector

Vorige week presenteerde de Kamer van Koophandel haar Jaaroverzicht Ondernemend Nederland 2014. Het rapport bevat vooral de gebruikelijke cijfers over het aantal starters, stoppers, faillissementen en profielen en wat meer gegevens over startende ondernemers. Naast tabellen met de verdeling van starters over de diverse sectoren, bevatte deze versie – voor het eerst voor zover ik heb meegekregen – ook een tabel met daarin per sector het percentage bedrijven dat 5 jaar na de start nog bestond. En die vielen best mee.

In Nederland doen de wildste verhalen de ronde over het percentage ondernemers dat in de eerste jaren ‘faalt’. Het percentage ondernemers dat binnen 5 jaar gedwongen wordt te stoppen met hun bedrijf is volgens mij veel lager dan de 60% of soms zelfs 70% die je voorbij hoort en ziet komen. Vandaar dat ik de tabel in het KvK-jaaroverzicht met de ‘overlevingskansen van startende ondernemers’ met veel belangstelling heb bekeken.

Uit mijn sessies met aspirant zelfstandigen weet ik dat velen van hen zich onnodig zorgen maken over hun ‘succeskansen’. Omdat ik denk dat een online overzicht die zorgen een beetje kan verminderen, heb ik zelf onderstaande overzichtjes gemaakt door 2 tabellen uit het KvK-jaaroverzicht samen te voegen. 

Tussen de 38 en 83% onderneemt na 5 jaar nog steeds

Het eerste overzicht gaat over startende ondernemers ZONDER werknemers (veelal zzp’ers). En het tweede overzicht gaat over ondernemers MET personeel. In de overzichtjes de verdeling van starters over de diverse sectoren én hun ‘overlevingskansen’.

1a Toekomstperspectief voor startende mkb-ondernemers zonder personeel (zzp'ers) volgens jaaroverzicht KvK 2014 gepubliceerd in januari 2015

   1b Toekomstperspectief voor startende mkb-ondernemers met personeel volgens jaaroverzicht KvK 2014 gepubliceerd in januari 2015

Stoppen gaat vaker over keuzes maken dan over falen

De KvK heeft het in haar rapport over ‘overlevingsratio na 5 jaar’. Volgens mij vertellen de percentages in de tabellen aspirant ondernemers vooral dat ondernemen in de detailhandel blijkbaar vaker tegenvalt, dan voor jezelf werken in de gezondheidszorg. En dat winkels, groothandels, horecagelegenheden, logistieke bedrijven (waaronder de chauffeurs van PostNL & Co) en zzp-bedrijven in de bouw, gemiddelde de kortste levensduur hebben. 

Door alle contacten die ik heb met startende ondernemers heb ik de indruk gekregen dat binnen 5 jaar weer stoppen met een ondernemen vaker te maken heeft met carrièrekeuzes, dan met failliet gaan. Niet voor niets vroeg ik de KvK op deze site al in 2012 om eindelijk eens bij te gaan houden waarom mensen hun bedrijf weer stoppen.

Ondernemerschap is geen carriere meer

De tijd is allang voorbij dat mensen van hun wieg tot de dood hetzelfde werk deden voor dezelfde baas. En dat mensen hun hele leven in loondienst waren óf zelfstandig ondernemer. In onze huidige netwerkeconomie werken mensen vanuit allerlei arbeidsrechtelijke situaties op allerlei manieren samen. En in onze drang naar nieuwe dingen en persoonlijke ontwikkeling zullen steeds meer Nederlanders periodes loondienst afwisselen met ondernemerschap. Of beiden korte of langere tijd combineren.

Ik vraag me wel eens af of allerlei advies- en overheidspartijen beseffen dat een deel van de startende ondernemers helemaal niet de ambitie heeft om langer dan 5 jaar te gaan ondernemen. 

Een onderzoek waarin wordt gekeken of de tienduizenden tijdelijke ondernemers per jaar ons als maatschappij meer kosten dan ze opleveren, lijkt mij dan ook geen slecht plan. Het zou mij niet verbazen als de kosten van faillissementen van jonge bedrijven ruimschoots worden gecompenseerd door kostenbesparingen op uitkeringen, ziektekosten en opleidingskosten. En door een ondernemender werkhouding ná hun ondernemerschap.

Want hoe kort sommige ondernemers ook ondernemer blijven, ze hebben er ongetwijfeld allemaal veel van geleerd.

4 Comments

Leave a Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fact: In 2014 minder startende én minder stoppende ondernemers

Fact: Steeds meer ondernemers financieren via crowdfunding